Quantcast
Channel: Vego Eco
Viewing all articles
Browse latest Browse all 853

Hållbarhet i fokus: filmbranschens utmaningar

$
0
0

Filmbranschen har en betydande negativ klimatpåverkan, något som många länge har blundat för. Men äntligen verkar branschen ha vaknat till! En eftermiddag på Filmhuset i veckan där hållbarhet stod i fokus ingav hopp.

Med tanke på det tidigare ointresse jag mött från branschen angående denna fråga var det minst sagt överraskande att kliva in på Filmhuset och se att det var närapå fullsatt på detta seminarium. Mycket glädjande med det stora intresset! Eftermiddagen bjöd på intressanta case blandat med fakta och insikter från olika branschföreträdare.

Först ut var Lena De Geer, hållbarhetschef Viaplay Group, som gav en överblickande presentation om CSRD, EU:s nya hållbarhetsdirektiv, en lag som i korta drag reglerar hur företag ska rapportera om hållbarhet. Det här påverkar förstås även film- och tv-branschen som behöver planera för att klara av att leva upp till styrning, implementering av policys och sin orsakade klimatpåverkan med mera vilket måste beaktas tidigt för att hålla sig inom fastställda ramar.

Det handlar inte bara om rapportering, utan även om ekonomi då allt fler kommer att kräva en viss miniminivå för att ingå samarbeten och att finansiera projekt, dels från offentliga medel men även kommersiella aktörer då bolag behöver säkerställa att alla i sin leverantörskedja lever upp till kraven. 

Finansieringen kan dock också utgöra vissa hinder ur klimatsynpunkt vilket Ronny Fritsche, producent på Zentropa Sweden, målade upp en tydlig bild av när han beskrev de många utmaningar som kan uppstå i finansieringsprocessen. Att förlägga inspelningsplatser i det land som finansiering kommer ifrån kan ha sina utmaningar då resor står för en betydande del av produktionens klimatpåverkan. Hur kan detta hanteras och löses på bästa sätt? Kan en från början ha med sig insikten om att historien kan anpassas baserat på finansiering och vara öppen för det finns stora möjligheter till besparingar. Och detta är tankar en bör ha med sig gällande location oavsett destination. Hur kan en berätta historien och samtidigt begränsa antalet inspelningsplatser för produktionen?

Young Royals en vego-produktion

Efter att under lång tid ha känt tvekan och att det inte har funnits intresse för diskussionen om klimatfrågan så var det otroligt glädjande och peppigt att höra Hanna Nybeson, hållbarhetskoordinator för serien Young Royals, berätta om det gedigna grepp hon tog kring hållbarhetsarbetet under produktionen. Hanna, tillsammans med producenterna Lisa Berggren Eyre och Martin Söder från Nexiko, var på plats och berättade om det hållbarhetsfokus de haft genom hela produktionen.

De var noga med att skapa engagemang genom att informera och involvera alla i teamet så att samtliga visste vad som gällde. Detta tillsammans minutiös planering gjorde att de kunde fullfölja inspelningen där resor skedde med elbilar eller tåg. De såg över sina elavtal och serverade endast vegansk kost. I första säsongen var det dock endast teamet som fick det, det som filmades exkluderades. Men även detta ändrades med tiden och i tredje säsongen så är allt i serien veganskt – både framför och bakom kameran. Mycket lovvärt! 

Veganskt fika på inspelningen av Young Royals.
Veganskt på inspelningen av Young Royals, till team och det som filmades. Caroline Westerståhl var produktionens scenografi och hjärnan bakom alla fina matkreationer som syns i bild. Hon har även fotat denna förrätt.
Veganskt fika på inspelningen av Young Royals.
Fantastisk tårta från inspelningen av Young Royals.
Foto: Lisa Ambjörn, seriens manusförfattare.

Detta sparar mycket på miljö och klimat, och något som kan vara minst lika viktigt i det långa loppet – det bidrar till att ändra normer. Detta lyfte även en senare talare som berättade att 70 procent av filmen Kevlarsjäls team blev veganer tack vare den normförändring som skedde under produktionen. Detta enligt filmens producent Ronny Fritsche. 

Det är något som arrangörerna för dagen borde snegla på. För att visa att en tar ställning och ansvar borde det, i synnerhet en dag som fokuserar på hållbarhet, serveras vegansk fika, men så var tyvärr inte fallet denna gång. Men förhoppningsvis kommer insikterna och normförändringen också att synas vid nästa tillfälle då ett seminarium arrangeras på Filmhuset.

Att göra den typen av val, och att efterfråga klimatvänliga alternativ, har stor inverkan. Att servera vego bidrar till normförändring, samtidigt som förfrågningar till leverantörer om energieffektiva eller klimatvänliga val bidrar till att öka efterfrågan och därmed utbudet. Länge har en fått höra från leverantörer att de skyller på att det inte finns någon efterfrågan som motiv till att de inte har miljövänliga alternativ i sitt utbud. Samtidigt hävdar kunderna det motsatta som uttrycker att de vill upphandla bättre val men att det inte finns. Så efterfråga! Vi måste prata om dessa frågor. Det var vad de gjorde under produktionen av Young Royals med följden att till exempel en budfirma som ratades snabbt ställde om och såg till att lösa kravet om att erbjuda fossilfria alternativ för att få jobba med produktionen. Bra jobbat! 

Mät och beräkna

Ett sätt att verkligen få folk att få upp ögonen för klimatpåverkan är enkla jämförelser och den krassa informationen om hur mycket utsläpp en viss aktivitet orsakar. Att göra en klimatberäkning brukar kunna skapa många insikter som bidrar till förändring.

Foto på presentation om klimatberäkning
Albert, ett av filmbranschens verktyg. Detta visar beräkningar från inspelningen av Young Royals.

Det finns många verktyg och livscykelanalyser, de som är särskilt anpassade för filmbranschen är bland andra Elsa och Albert. Ett annat verktyg, som både fungerar som ett community och kalkylator, är Green Production Club med verktyget Green Producers Tool, som hjälper kultursektorn att nå målen med mottot “measure to reduce” som Mads Astrup Rönning, en av grundarna, uttryckte det så träffande. För exakt så är det. Verktyget är lättanvänt och forskningsbaserat som bidrar till att skapa medvetenhet och ge underlag för att fatta beslut som har så låg klimatpåverkan som möjligt.

När en börjar beräkna och får syn på alla poster och dess utsläpp blir det naturligt att även kunna få en god överblick över kostnaderna. De flesta företag jag möter motiverar ofta sitt beslut att inte vidta cirkulära förändringar för att de inte har råd eller för att de (ännu) inte måste. Men det är snarare så att de inte har råd att inte göra det, det kommer att bli nödvändigt inom många utsläppsområden att göra förändringar. Det innebär en betydande risk att inte planera för att möta de nya lagkraven som införs genom EU-direktiv. En annan risk är även att bli utkonkurrerad av andra som tar ansvar och blir mer konkurrenskraftiga genom att ha miljövänliga alternativ som lever upp till de förordningar som finns för utsläpp. Dessutom är det så fint att cirkulära och klimatsmarta lösningar snarare är mer fördelaktiga ur ekonomiskt perspektiv, till skillnad mot vad många alltså tror.

Detta var något som Maikol Petersen, Nationella Produktionsnätverket, har tittat på. Han presenterade en studie baserad på en långfilmsbudget som visade att hållbara beslut kan leda till kostnadsbesparingar. Alla poster blir inte billigare men den totala budgeten innebar i detta fall en besparing.

Målmedvetenhet krävs

Att filmbranschen ska ta ansvar är en självklarhet och att det nu äntligen märks av ett ökat intresse från industrins medarbetare är otroligt glädjande. Vi behöver tänka på hur och vad vi orsakar när vi skapar verk. För det ska vi givetvis göra, film och tv är i sig en otroligt rik källa till mycket gott, men då behöver vi också säkerställa att det vi ser har producerats på ett sätt som vi känner att vi kan stå för. 

För att nå dit behöver vi, precis som vilken annan bransch som helst, arbeta målmedvetet med dessa frågor. Det krävs styrmedel och incitament för att främja och driva på förändringen. Branschföreträdare och finansiärer behöver ta ansvar. Se till att alla i beslutande position har kunskap om hållbarhet och säkerställer att detta förankras i organisationen för att kunna fullföljas under arbetets gång. Det behöver bli det nya normala. 

Alla behöver vara med i arbetet, det skapar engagemang och stolthet. Och då får vi en ännu mer fantastisk bransch att verka i! Tack alla arrangörer för en givande dag och dagens moderator Patrik Axén, Produktionscontroller på Svenska Filminstitutet, som höll samman det hela.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 853

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!